Wysłany: 2008-07-28, 13:25 Wzrost wysokości raty kredytu
Witam!
mam pytanie związane z podrożeniem rat kredytów. Nie wiem czy to cos nie tak z moim kredytem czy bankiem, ale wzrosła mi wysokość rat na spłatę kredytu, mam kredyt na 177 tysięcy złotych, w lutym moja rata wyniosła 1125 złotych,a w sierpniu mam już do zapłacenia 1306,76 złotych. Ten kredyt mam rozbity na 30 lat. Proszę o pomoc, czy to dzieje sie tak normalnie, innym tez tak wzrosły raty?
_________________ Dziwny jest ten świat.....
Joanna Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lip 2008 Posty: 15
Wysłany: 2008-07-29, 12:02
Witam!
Odnośnie do sprawy zmiany wysokości raty kredytu jest to spowodowane zmianami na rynku. Proponuję zastanowić się nad na przykład przewalutowaniem lub refinansowaniem kredytu.
Pozdrawiam
Tomasz Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Lip 2008 Posty: 11
Wysłany: 2008-07-29, 12:07
Wyjściem z tej sytuacji mogło by być jeszcze, jeśli posiada Pani taką możliwość, wzięcie drugiego kredytu na bardziej korzystnych zasadach (tu polecam współprace w profesjonalnym doradcą kredytowym), za pomocą tego kredytu spłaci Pani ten - tak niekorzystny i sprawa będzie rozwiązana.
Jest to jak najbardziej normalne. Kredyty na tak długi okres zazwyczaj mają zmienne oprocentowanie. Składa się na nie stała marża banku i zmienny WIBOR, czyli koszt pieniądza na rynku międzybankowym. Oznacza to, że w okresie kredytowania rata może zarówno maleć jak i rosnać.
_________________ Banki nie chcą Ci udzielać kredytów? Sprawdź kredyty bez bik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum