Wysłany: 2010-05-26, 13:25 Wypowiedzenie umowy a nieopłacona składka
Mam pytanie, które mnie nurtuje od jakiegoś czasu.
Mianowicie. W marcu kupiłem samochód. Po dwóch tygodniach wypowiedziałem umowę ubezpieczenia, która kończyła się około czerwca. Przy okazji dowiedziałem się od Pani, która mnie obsługiwała, że nie została opłacona druga rata składki. Moje pytanie brzmi, kto będzie ponosił koszt w związku z tą nieopłaconą składką, ja czy sprzedający samochód?
W chwili wypowiedzenia przez Ciebie umowy ubezpieczenia, ratę za OC musi opłacić sprzedający, chyba że termin opłacenia raty składki przypadał po dniu zgłoszenia sprzedaży. W takim wypadku to ty będziesz musiał uregulować płatność.
Miałem podobną sytuację.
Jeżeli kupiłeś auto, to od tech chwili do końca lub do momentu, w którym wypowiesz umowę OC składkę płacisz Ty.
Napisz pismo do ubezpieczyciela, załącz umowę kupna-sprzedaży oraz potwierdzenie tego, że umowę wypowiedziałeś a powinni Ci dać spokój, ewentualnie skasują Cię za te dwa tygodnie lub za miesiąc lub dwa (w zależności od OWU).
Reasumując: jeżeli korzystasz z umowy, dotyczą Cię i prawa i obowiązki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum